Saradnja Privredne komore Beograda i Halal agencije Srbije

Bez autora
Jul 16 2013

Predsednik Privredne komore Beograda, dr Milan Janković i direktor Halal agencije Srbije, gospodin Mustafa Jusufspahić, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je predviđeno da se u zgradi Privredne komore Beograda otvori Halal kancelarija. Beograd ima sve veću potražnju za halal proizvodima, a činjenica je i da razvoj halal proizvodnje i tržišta u Srbiji može doprineti razvoju srpske ekonomije, pa je iz tog razloga otvaranje Halal kancelarije, u okviru Privredne komore Beograda, od izuzetnog značaja. Srbiji nedostaje još direktnih investicija u halal industriju, pa je gospodin Mustafa Jusufspahić izrazio veliko zadovoljstvo zbog budeće saradnje, jer postoji sve više zainteresovanih privrednih subjekata za primenu halal standarda. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ambasadori 19 zemalja, gospodin Rajko Mandić, predsednik Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije i član Upravnog odbora Privredne komore Beograda, Predrag Ćurčić, potpredsednik Privredne komore Beograda i drugi uvaženi predstavnici diplomatskog kora.

Saradnja Privredne komore Beograda i Halal agencije SrbijePredsednik Privredne komore Beograda, dr Milan Janković i direktor Halal agencije Srbije, gospodin Mustafa Jusufspahić, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je predviđeno da se u zgradi Privredne komore Beograda otvori Halal kancelarija.

Beograd ima sve veću potražnju za halal proizvodima, a činjenica je i da razvoj halal proizvodnje i tržišta u Srbiji može doprineti razvoju srpske ekonomije, pa je iz tog razloga otvaranje Halal kancelarije, u okviru Privredne komore Beograda, od izuzetnog značaja.

Srbiji nedostaje još direktnih investicija u halal industriju, pa je gospodin Mustafa Jusufspahić izrazio veliko zadovoljstvo zbog budeće saradnje, jer postoji sve više zainteresovanih privrednih subjekata za primenu halal standarda.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ambasadori 19 zemalja, gospodin Rajko Mandić, predsednik Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije i član Upravnog odbora Privredne komore Beograda, Predrag Ćurčić, potpredsednik Privredne komore Beograda i drugi uvaženi predstavnici diplomatskog kora.

S obzirom na to da se svetsko Halal tržište procenjuje na preko 800 milijardi dolara i da broji više od 1,6 milijardi ljudi sa stopom rasta na godišnjem nivou od oko 10 posto, onda je potpuno jasan značaj implementacije ovog standarda za srpske kompanije i predstavlja veliku izvoznu šansu za privredu Republike Srbije. Privredna komora Beograda je zajedno sa Halal agencijom Srbije u prethodnom periodu organizovala nekoliko uspešnih edukativnih seminara za privrednike iz cele Srbije.

Halal kvalitet primenjuje se prvenstveno u proizvodnji prehrambenih proizvoda, ali i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Zahtev za Halal sertifikat mogu podneti i hoteli koji hoće privući goste iz Islamskih zemalja.

Da bi jedan proizvođač mogao pristupiti procesu sertifikacije potrebno je da dostavi: dokumente iz kojih je vidljiva nedvosmislena opredeljenost menadžmenta za halal kvalitet, dokumentaciju kojom se potvrđuje da se u procesu proizvodnje primenjuju svih odredaba o zdravstvenim, higijenskim i sanitarnim merama propisane pozitivnim zakonodavstvom, uključujući i neke međunarodne standarde (HACCP) i ostale ISO standarde u zavisnosti od kategorije Halal-a i dokumentaciju kojom se potvrđuje da se delatnost obavlja u skladu sa važećim propisima.

U daljnjem postupku se utvrđuje da li je sirovinska osnova i proces proizvodnje čista od sastojaka koji su “haram”, muslimanima zabranjeni za upotrebu. Ukoliko proizvođač ispuni sve predviđene uslove izdaje se odgovarajući sertifikat kojim se potvrđuje halal status proizvoda i odobrava upotreba znaka za halal kvalitet na ambalaži proizvoda. U toku perioda važenja sertifikata vrši se konstantni nadzor putem kontrolora halal kvaliteta u procesu proizvodnje, a i sistemom uzorkovanja sa tržišta. Na ovaj način se može obezbediti puna sigurnost da neće doći do oharamljena proizvoda u bilo kojoj fazi proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik